Miten valita sopivat golfmailat? Vinkit aloittelijoille, edistyneille, naisille, miehille ja junioreille

Pelistä tulee sitä sujuvampaa, mitä sopivammat mailat pelaajalla on. Parhaiten yksilölle sopivat mailat löydetään, kun yhdistetään tekniikkaa ja asiantuntijan näkemyksiä. Mailojen mitoitus eli fittaus sopii kaikille pelaajille tasoituksesta riippumatta ja on omiaan golfareille, jotka haluavat varmistaa, että peli luistaa parhaalla mahdollisella tavalla.

golfmailojen fittaus GolfCenter TAGissa

Mitä on mailojen mitoitus?

Custom fit, mailafittaus, mailamitoitus, räätälöinti  näillä kaikilla tarkoitetaan yhtä ja samaa asiaa: palvelua, jossa pelaajalle määritellään juuri hänen mittasuhteisiin ja taitotasoon parhaiten sopiva mailojen malli ja kokoonpano.

Golf Center TAGissa on kolme Suomen parhaiksi kehuttua Fitting LAB -lyöntistudiota, joista lyödään suoraan ulos rangelle. Studioon asennetuilla Trackman-lyöntitutkien avulla analysoidaan pelaajan lyönti. Mittaustulosten perusteella Golf Centerin maila-asiantuntijat määrittävät parhaat mahdolliset mailat pelaajalle. Tavoitteena on löytää välineet, joilla pallon lentorata on optimaalisin, lyönti tarkin ja pisin mahdollinen.

Kenelle mitoitus sopii?

Monesti ajatellaan, että fittaus on vain huippupelaajille. Todellisuudessa taitotasolla ei ole väliä, vaan fittauksesta hyötyvät niin kokeneemmat kuin aloittelevatkin pelaajat.

Tavoitteena on löytää mailat, jotka korostavat golffarin hyviä ominaisuuksia. Mailojen mitoittaminen ei poista puutteita lyöntitekniikassa, mutta sen avulla voidaan löytää yhdistelmiä, joilla tekniikan virheet, kuten esimerkiksi pallon kaartuminen oikealle tai vasemmalle tai liian matala tai korkea lentorata, eivät korostu niin paljon.

Koska mailojen mitoitukseen kannattaa mennä?

Mitoituksella voidaan tarkistaa, ovatko olemassa olevat mailat pelaajalle sopivat tai kartoittaa vaihtoehtoja, kun uusia mailoja ollaan hankkimassa. Fittaukseen voi suunnata, kun lyönti on edes jollain tapaa vakiintunut. Mitoituksessa olisi hyvä pystyä toistamaan muutama svingi suht samalla tavalla, niin että mittaustuloksista voidaan tehdä johtopäätöksiä. Talven tauon jälkeen kannattaa ennen mitoitukseen tuloa käydä verestämässä lyöntiä rangella tai golfkierroksella kentällä.

Mitä mailojen mitoituksessa tapahtuu?

Mitoitus aloitetaan kysymällä pelaajalta, mitä tämä mailoiltaan haluaa (esimerkiksi anteeksiantavuutta tai suorempia ja pidempiä lyöntejä). Mitoituksessa analysoidaan myös pelaajan kehon mittasuhteet (käsivarsien, selän ja jalkojen pituus), sillä myös niillä on merkittävä vaikutus sopivien mailojen valintaan.  

Seuraavaksi selvitetään, miten pelaaja lyö. Luotettavan mittaustuloksen saamiseksi riittää yleensä 2-10 lyöntiä. Lyönnin analysoinnin hoitaa tutka, joka mittaa erilaisia arvoja lyönnistä ja pallosta, muun muassa mailanpään nopeuden.

Analyysin ja tavoitteiden pohjalta asiantuntija valitsee pelaajalle oikeanlaisen lavan, varren, gripin paksuuden ja säätää tarvittaessa lavan lie-kulmaa eli sitä, missä kulmassa varsi lähtee lavasta. Kaikkia mailoja voidaan kustomoida. Mitoitus kestää puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, riippuen pelaajasta ja mitoitettavan kokoonpanon laajuudesta.

golmailojen fittaus Fitting LAB GolfCenter TAGissa

Asiantuntijoiden vinkit mailojen valintaan eri kohderyhmille

Vaikka mailamitoituksen perusteet ovat samat kaikille, on Golf Centerin asiantuntijoilla antaa vinkkejä eri pelaajaryhmille;

Aloittelijat

  • Jos lyönti ei ole vielä vakiintunut, voidaan mailojen määrittelyssä hyödyntää yksilöllisiä mitoituksia, kuten lyöjän pituutta ja käsien etäisyyttä maasta, sekä valittuja keskiarvoja, kuten mailanpään nopeutta. Mittaukseen tulemista ei kannata pelätä: asiantuntevat myyjät neuvovat sinua kyllä ja osaavat auttaa, vaikka olisitkin ihan golfurasi alkumetreillä.
  • Aloittelijoille tarkoitetut mailasetit eivät aina ole oikea valinta. Jos lyönnissä on alusta asti paljon voimaa, esimerkiksi muun urheiluharrastuksen ansiosta, voi aloittelijakin tarvita varteen enemmän jäykkyyttä.

  • Alussa kannattaa lähteä mahdollisimman helpoilla mailoilla liikkeelle, jotta pelaaminen on mukavaa eikä into pääse lopahtamaan.

  • Älä anna mailojen ulkonäön vaikuttaa valintaan liikaa.

Juniorit

  • Junioreiden kohdalla haasteena on käynnissä oleva pituuskasvu. Asiantuntijat osaavat kuitenkin auttaa etsimään välineet, joilla pärjää mahdollisimman monta kautta.

  • Junioreille suunnattua settiä ei kannata automaattisesti ostaa. Kehon mittasuhteet tai lyönnin voima voivat puhua muiden kokoonpanojen puolesta.

Naiset

  • Monesti naiset aloittavat pelaamisen esimerkiksi miehen vanhalla setillä. Tämä on harvoin suositeltava vaihtoehto. Erilaisuutta on usein monessa tekijässä, kuten pelaajien mittasuhteissa, taitotasossa, lyönnin voimassa ja lyöntiradassa tai omissa mieltymyksissä.  Pelaaminen on mukavampaa, kun mailat on katsottu varta vasten oman kehon mittasuhteiden pohjalta ja taitotasoa vastaavaksi.

  • Myöskään naisten mailat eivät aina automaattisesti ole oikea valinta. Jos lyönnissä on paljon voimaa, tarvitaan varteen enemmän jäykkyyttä.

Miehet

  • Mailan mitoitukseen kannattaa tulla avoimin mielin ja ennakkoluulottomasti.

  • Kokeile rohkeasti eri merkkejä ja malleja. Julkisuudessa tai kaveripiirissä kehutut mailat eivät välttämättä ole juuri sinulle ne sopivimmat.

golfmailojen fittaus

Opi lisää mailamitoituksesta

Jos tiedonjanosi syttyi ja haluat kuulla lisää, katso TAGi:n studiolla kuvattu video, jossa maila-asiantuntijamme Toni Salakari ja pituuslyöntimestari Janos Uotila käyvät läpi mailamitoituksen perusteita.

Mailojen fittauspalvelut Golf Center TAGi:ssa

Golf Center TAGin asiantuntijat auttavat sinua mielellään löytämään sinulle sopivimmat mailat. Tutustu lisää CustomFit-palveluihimme verkkosivuillamme. Jos sinulla on kysyttävää tai haluat varata ajan golfmailojen mitoitukseen, laita meille sähköpostia osoitteeseen tagi@golfcenter.fi tai soita numeroon 020 7428500.