Etäisyysmittareiden käytön ja valinnan ABC

GPS-etäisyysmittareiden ansiosta golffaja oppii lyönneistään ja voi suunnitella peliään tarkemmin. Garminin asiantuntija Elmo Inkilä kertoo etäisyysmittareiden käyttöstä ja opastaa niiden valintaan.

GPS-laseretäisyysmittari golfiinKuvassa Garminin Approach S20 -golfkello, Approach X40 -golfkello sekä Approach G8 -GPS-laite isolla näytöllä.

Mihin etäisyysmittareita käytetään?

Etäisyysmittareilla golffari saa näppärästi tietoonsa etäisyyden seisomapisteestään viheriön etu-, keski- ja takaosaan. Etäisyysmittari auttaa suunnittelemaan peliä ja mailan valintaa. Laite mittaa etäisyyden GPS:n ja laitteen muistiin tallennetun kenttätietojen avulla.

“Garminin laitteissa on tieto lähes kaikista maailman kentistä, joten laitteesta on hyötyä niin kotimaassa kuin lomamatkoilla pelatessa. Tuntemattomilla kentillä mittareista on todella iso hyöty”, kertoo GPS-laitteita valmistavan Gaminin asiantuntija Elmo Inkilä.

Mittauslaitteiden avulla pelaaja oppii omien lyöntinsä pituudet ja valitsemaan pelin kannalta parhaan mailan. Siksi etäisyysmittarit sopivat kaikentasoisille pelaajille vasta-alkajista ammattilaisiin. Lyöntien pituuksien oppiminen hyödyttää erityisesti aloittelijoita.

“Monet golffaajat yllättyvät, kun he ottavat GPS-mittarin käyttöön. Laitteen kanssa monet huomaavat, että ovat arvioineet lyöntien pituudet väärin”, Inkilä sanoo.

Vaikka mittareiden käyttö ei ole sallittua ammattilaisten kisoissa, ammattilaiset ja tour-pelaajat käyttävät niitä paljon harjoitellessa.

“Täytyy olla todella kova pelaaja, jotta ominaisuudet loppuvat kesken”, Inkilä kertoo.

Millaisia etäisyysmittareita on olemassa?

Golfiin soveltuvat etäisyysmittarit voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan: rannekelloihin, kiikareihin ja näytöllisiin laitteisiin. Mittarin tarjoamat ominaisuudet riippuvat laitteesta. Yksinkertaisimmat laitteet mittaavat vain golfin kannalta olennaisia tietoja, kun taas toisten avulla on mahdollisuus seurata harjoittelua myös muissa lajeissa tai vaikka arkiaktiivisuutta.

“Monella laitteella on mahdollisuus seurata kuljettuja matkoja ja historiatietoa peleistä. Isolle osalle riittää reaaliaikainen tietoa eli seuraava lyönti, mutta jotkut haluaa tarkastella edellisiä kierroksia tai koko kesän menestystä”, Inkilä kertoo.

GPS-laseretäisyysmittarit on tarkoitettu puhtaasti etäisyyksien mittaamiseen, eivätkä ne tallenna tietoja lyönneistä. Garminin Approach Z80 -kiikari eroaa tyypillisistä golfkiikareista sillä, että etsimessä näkyy katsotun näkymän lisäksi kaksiulotteinen päällekkäiskuva pelattavasta viheriöstä sekä mitat viheriön etu-, keski- ja takaosaan. Kun käyttäjä lukitsee kohteen, väylänäkymään myös tarkemmat tiedot suunnitellusta lyönnistä. Laser- ja GPS-teknologian ansiosta mittaustulos on tarkin mahdollinen.

Inkilä suosittelee etsimään jälleenmyyjän, jonka luona laitetta pääsee demoamaan.

“Kiikareiden hyödyn ja jujun ymmärtää kunnolla, kun laitteen saa omaan käteen kokeiltavaksi”, Inkilä toteaa.

GPS-laseretäisyysmittari golfiinGarminin Approach Z80-kiikareiden käyttö on helppoa ja intuitiivista.

Näytölliset GPS-laitteet toimivat etäisyyksien mittaamiseen, mutta niiden avulla voi myös pitää tuloskorttia. Isolta näytöltä tietoja on helppoa lukea.

“Nämä laitteet ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät pidä kelloista tai kokevat kiikarin käytön hankalaksi esimerkiksi silmälasien takia”, Inkilä sanoo.

GPS-kelloissa on taas mallista riippuen myös muihinkin kuin golfiin soveltuvia ominaisuuksia, kuten aktiivisuusmittareita päivittäiseen käyttöön tai mahdollisuus mitata tietoa esimerkiksi uinnista, juoksusta tai pyöräilystä. GPS-kelloja on saatavilla sekä mustavalkoisilla että värillisillä näytöillä.

GPS-kellojen kanssa voi käyttää myös älypuhelimiin ladattavaa Garmin Connect -sovellusta, joka antaa lisätietoa pelistä. Sovelluksen avulla voi seurata esimerkiksi askeleiden määrää viikkotasolla, harjoitustietoja ja esimerkiksi koko kesän lyöntejä. Golfkellojen käyttäminen ei kuitenkaan vaadi älypuhelinta tai sovelluksia, vaan sovellusta voi hyödyntää halutessaan.

“Sovellus toimii harjoituspäiväkirjana. Golfaajalle kiinnostavaa on AutoShot-ominaisuus, joka tallentaa lyönnit automaattisesti. Näin voi jälkikäteen seurata, missä väylällä on kuljettu ja millaisia lyöntejä kierroksella kertyi”, Inkilä selostaa.

Miten valitsen sopivan laitteen?

Garminin Approach S60 -golfkelloGarminin Approach S60-golfkellossa on myös päivittäistä elämää helpottavia älyominaisuuksia kuten askellaskuri ja levon seuranta.

Erilaisia GPS-laitteita on golffaajille tarjolla runsaasti. Inkilä neuvoo, että muutamalla helpolla kysymyksellä saa selville, millainen laite soveltuu parhaiten omaan käyttöön.

Tuleeko laite pelkästään golfiin? Jos golfaaja kaipaa ominaisuuksia muiden lajien tai arkiaktiivisuuden seuraamiseen, on rannelaite oikea valinta. Garminilta löytyy rannelaitteita, joissa voi golfin lisäksi kerätä harjoitustietoja myös esimerkiksi juoksusta tai uinnista. Jos vain golf-ominaisuudet kiinnostavat, voivat kiikarit tai näytöllinen GPS-laite olla oikea valinta.

Haluatko käyttää rannelaitetta vai kaipaatko isompaa näyttöä? Rannelaitteen näytön koko riippuu mallista. Jos laitteen pitäminen ranteessa ei tunnu omalta tai näytön tihrustaminen ei huvita, näytöllinen GPS-laite ajaa asian.

Kuinka tarkkaa tietoa haluat? Tarkimmat mittaustulokset saadaan GPS-lasermittareilla, joiden mittavirhe on laitteista pienin. Garmin älypuhelin sovelluksen kanssa yhdessä toimivat laitteet taas antavat paljon yksityiskohtaista dataa pelin kulusta.

Mitä ottaa huomioon käytettäessä?

Etäisyysmittarin käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Asennus vaatii vain käytettävän kielen ja pituuden yksikön (metrit tai jaardit) valitsemisen: Golfkelloissa lisäksi valitaan asetuksista käyttäjän sukupuoli, pituus ja paino. Kun esiasetukset ovat kohdallaan, voi suunnata pelaamaan.

Laitteiden ylläpito ei myöskään vaadi paljoa. Laite on ladattava aina tarvittaessa. Ohjelmisto ja kenttätiedot tulee päivittää muutamia kertoja vuodessa, mikä on ilmaista Garminin laitteille. Jos ongelmia ilmenee, Garminin tekninen tuki ja huolto palvelevat suomeksi.

GPS-etäisyysmittarit Golf Centerin verkkokaupasta

Golf Centerin verkkokaupasta löydät Garminin ja muiden brändien etäisyysmittarit. Asiantuntijamme auttavat mielellään oikean laitteen valinnassa verkkokaupan asiakaspalvelussa ja myymälässämme.