Blogi

Putterifittauksen avulla vähemmän lyöntejä

Putterit ovat aliarvostettuja mailoja, joiden valintaan harvoin panostetaan yhtä paljon kuin muiden mailojen valintaan. Todellisuudessa kyseessä on yksi bägin tärkeimmistä mailoista, jolla tehdään kierroksen ratkaisevat lyönnit, kertovat Golf Centerin asiantuntijat Henrik Karvinen ja Christoffer Reingoldt. Putterimitoituksella varmistetaan, että maila on pelaajalle paras mahdollinen. Opetusfittauksessa mitoitetulle mailalle saadaan käyttöohjeet ja eväät harjoitteluun.

PGA Pro Henrik Karvinen tekee myös opetusfittauksia.

Huonosti ymmärretty tarkkuusinstrumentti

Keskivertopelaaja lyö kierroksen aikana 90–100 lyöntiä. Karkeasti arvioituna kierroksen lyönneistä 40 prosenttia tehdään putterilla – mailalla, joka useimmiten valitaan hyllystä fiilispohjalla.

“Monet ovat valmiita sijoittamaan uuteen draiveriin tai väyläpuuhun useita satoja joka toinen vuosi, mutta putterin kohdalla hämmästellään, miksi siitä pitäisi maksaa yli 200 euroa”, pohtii putterifittaukseen erikoistunut Christoffer Reingoldt.

Kyseessä on kuitenkin bägin tärkein maila, komppaa Piltz Golf Schoolin assistant pro Henrik Karvinen. Karvinen huomauttaa, että esimerkiksi ammattilaistasolla puttaus on osa-alue, jossa erot taidoissa näkyvät selvimmin.

“Puttaus on golfissa se osa-alue, jossa on kaikkein helpoin sekä voittaa että hävitä lyöntejä. Jos toinen draivaa vähän lyhyemmin tai vinompaan, se ei välttämättä vaikuta juuri tämän kierroksen tulokseen, vaikka näkyykin tuloskortissa pitkällä aikavälillä. Puttauksessa huono päivä näkyy heti”, Karvinen pohtii.

Putteriin ja puttaukseen suhtaudutaan helposti ylimalkaisesti: ajatellaan, että tällä putterilla nyt vain putataan. Kyseessä on kuitenkin tarkkuutta ja keskittymistä vaativa maila, jonka tavoitteena on viedä pallo reikään. Vaikka kyse on pienestä lyöntiliikkeestä ja pienistä säädöistä, välineellä on merkitystä.

“Draiverilla 20 metriä vinoon ei välttämättä vaikuta seuraavaan lyöntiin kovinkaan paljoa, mutta juuri reiän ohi vierinyt putti olisi hienosäädöllä voinut jo mennä reikään. Huono puttaus tarkoittaa aina yhtä ekstralyöntiä”, Reingoldt selittää. “Onneksi klubipelaajatkin alkavat vähitellen ymmärtää, kuinka tärkeästä mailasta on kyse, ja miksi sen valintaan kannattaa panostaa.”

Väärä maila, väärä tekniikka

Reingoldt ja Karvinen arvioivat, että 80 prosenttia golfaajista pelaa itselleen vääränlaisella putterilla. Useimmiten ongelma on siitä, että putteri on väärän mittainen tai sen lapa on vääräntyyppinen. Ongelmia voivat aiheuttaa myös mailan lie- tai loft-kulma.

Puttauksessa tavoitteena on suora lyönti, jossa ei ole kierrettä, ja siksi kaikkein tärkeintä on puttitekniikka.

“Vääränlainen maila ohjaa väärään tekniikkaan, mikä johtaa siihen, että tehdään tuplasti väärin. Monen kohdalla putteria vaihtamalla voitaisiin parantaa tekniikkaa huomattavasti”, Karvinen toteaa.

Vääränlaisen putterin voi havaita jo alkuasennosta. Esimerkiksi liian koukistuneet kädet tai se, että putterin lavan pohja ei makaa koko pituudeltaan maassa, ovat merkkejä vääränmittaisesta mailasta. Lisäksi lyönneissä on toistuvat virheet, kuten suuntautuminen oikealle tai vasemmalle tai pallon hyppiminen pidemmissä lyönneissä, kielivät vääränlaisesta putterista.

Paras tapa selvittää itselle parhaiten soveltuva putteri on mitoitus. Putterifittaus on ajankohtainen, kun golfaaja suunnittelee uuden putterin ostamista tai haluaa varmistaa, että maila on itselle sopiva. Fittauksesta hyötyvät kaikki pelaajat tasoon katsomatta.

“Fittauksen tavoitteena on löytää pelaajan tyyliin sopiva maila”, kertoo Reingoldt.

Kaikki putterit ovat hyviä, mutta mikä on sinulle paras?

Putterin valinnassa tulee kiinnittää huomiota putterin pituuteen, lapatyyppiin, lie- ja loftkulmaan sekä painotuksiin. Myös gripin paksuudella voidaan vaikuttaa lyönnin onnistumiseen.

“Fittaukseen tullaan oman putterin kanssa. Mitoituksesta ei aina lähdetä uuden mailan kanssa, vaan saattaa paljastua että nykyinen maila on pelaajalle oikea juuri sellaisenaan tai pienen customoinnin jälkeen”, Reingoldt kertoo. “Joskus fittauksesta on se hyöty, että puttiin vaikuttava epävarmuus katoaa kun tietää, että vika ei ole mailassa.”

Golf Centerissä putterimitoituksessa hyödynnetään SAM PuttLab -laitetta, joka mittaa lyönnistä 28 eri ominaisuutta. Kolme varttia kestävä mitoitus aloitetaan puttaamalla seitsemän lyöntiä. Mittaustulokset analysoi asiantuntija, joka käy yhdessä asiakkaan kanssa läpi hänen lyöntityylinsä.

Tietojen perusteella asiantuntija antaa mitoitettavalle kokeiltavaksi sopivia vaihtoehtoja. Valitulla putterilla lyödään uudet seitsemän lyöntiä. Vertaamalla lyöntien keskiarvoja nähdään, kuinka mailan vaihtaminen on parantanut lyöntejä. Tarvittaessa mailaan voidaan tehdä säätöjä, kuten muuttaa kulmia tai lisätä painoa lapaan tai käsien alle.

“Puttereita on tarjolla laaja valikoima, joten jokaiselle löytyy varmasti oikea maila. Tärkeintä on tietää, minkätyyppinen putteri sopii pelaajalle parhaiten. Sen jälkeen voi fiiliksen pohjalta päättää, minkä merkin putteri tuntuu oikealta ja miellyttää itseä eniten ulkonäöllisesti”, Reingoldt kertoo.

Ota huomioon nämä neljä asiaa putteriostoksen yhteydessä:

1. Varren pituus

  • Putterin varren pituus riippuu paljolti puttiasennosta. Puttiasennon tulee tuntua mahdollisimman luontevalta.
  • Tärkeä lähtökohta on että silmät olisivat suoraan pallon yläpuolella alkuasennossa. Liian pitkällä putterilla silmät jäävät helposti pallon ja jalkojen väliin ja liian lyhyellä taas karkaavat pallon etupuolelle.

2. Lapatyyppi

  • Lapamallit voidaan jaotella karkeasti blade, mallet ja square -tyyppisiin. Bladet ovat klassisia pienempiä lapoja, malletit usein pyöreähköjä keskikokoisia ja suurilapaisimpia kutsutaan squareiksi.
  • Isommalla lavalla saattaa olla helpompi tähdätä. Pienempi voi tuntua helpommalta käsitellä.
  • Suuremmat lavat sopivat usein pelaajalle, joilla on suora puttiliike ja bladet taas sellaisille joilla lapa tekee pyöreämpää liikerataa (lapa menee puttilinjan sisäpuolelle taakse- ja eteenviennissä)

3. Lie- ja Loft -kulmat

  • Lie-kulma tarkoittaa lavan ja varren välistä kulmaa. Se vaikuttaa siihen miten lapa istuu pallon takana ja missä asennossa se osuu palloon.
  • Oikean pituinen putteri helpottaa sopivan lie-kulman löytymiseen. Tätä voidaan kuitenkin taivuttaa jälkikäteen.
  • Loft- eli nostokulma vaikuttaa siihen minkälaisessa suunnassa ja minkälaisella takakierteellä pallo lähtee osumasta.
  • Loftia voi manipuloida alkuasennossa pallon paikkaa tai käsien asentoa muuttamalla. Loftia voidaan myös säätää jälkikäteen asiantuntevassa liikkeessä.

4. Painotukset

  • Putterin tärkein painotus on sen kärkipainon määrä. Tämän voi itse testata laittamalla putterin vaikka pöydän reunalle ja katsoa osoittaako putterin lapa suoraan ylös(face-balanced, 0°), suoraan sivulle (90°) vai jotain siltä väliltä.
  • Suurempi kärkipainotus sopii lähtökohtaisesti pelaajalle, jolla lapa aukeaa taakseviennissä sulkeutuen osumassa ja face balanced-putteri taas pelaajalle, jonka lapa pysyy kohti reikää koko putin ajan.
  • Kärkipainotuksen määrän voi päätellä siten että mitä lähemmäs lavan kantaa varsi kiinnittyy niin sitä enemmän kärkipainoa putterissa.
  • Bladeissa on perinteisesti enemmän kärkipainoa (poikkeuksena tuplasti taivutetulla teräsvarrella tehdyt mallit). Isolapaiset putterit ovat perinteisesti olleet face balanced -tyyppisiä, mutta lähivuosina on yleistynyt myös lyhyellä varsikiinnityksellä olevat mallit, joissa on jonkin verran kärkipainoa.

Putterifittaukset Golf Centerissä

Golf Center on yksi Suomen harvoista golfliikkeistä, jossa mitoitetaan puttereita. Putterifittaukset suorittavat aina siihen erikoistuneet ammattilaiset.

  • Putterifittaus (kesto 45 minuuttia, hinta 40€) sisältää mitoituksen SAM PuttLab-laitteella

Mitoituspalveluistamme voit lukea lisää ja tehdä varauksia suoraan verkosta tästä linkistä. Tervetuloa!

Edellinen Seuraava

Aiheeseen liittyviä tuotteita