Blogi

Paranna kierrostuloksiasi sopivilla wedgeillä

Wedget kannattaa hankkia niin, että ne sopivat muiden mailojen lyöntimittoihin ja omaan lyöntityyliin.


Wedget kannattaa hankkia niin, että ne sopivat muiden mailojen lyöntimittoihin ja omaan lyöntityyliin.

LÄHIPELIMAILOJEN VALIKOIMA on laaja ja välinevalmistajien wedge -mallit ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta niissä on kuitenkin eroja. Golf Center TAGi:n välineasiantuntija Toni Salakari neuvoo wedgen valinnassa kiinnittämään huomiota mailojen määrään ja tarpeeksi suuriin nostokulmiin.

Perinteisten wedge -mailojen rinnalle on tullut vahvasti kehäpainotettuja malleja, kuten Callaway Mack Daddy CB ja Cleveland CBX 2. Korkeamman tasoituksen pelaaja saa apuja lähipeliin kehäpainotetun lavan lisäksi myös kevyemmistä varsista ja sopivasta lavan muotoilusta. Muotoillut wedge -lavat ovat monipuolisempia käyttää myös bunkkereista, kuin joistain rautaseteistä löytyvät SW-merkityt mailat.

Wedgellä lyödessä mittaa tärkeämpää on tasalaatuisuus ja hallittavuus

Lyömme wedgellä usein väylän lisäksi karheikosta ja hiekasta, joten lyöntipinta kuluu muita mailoja enemmän. Suosittelemme tarkistamaan mailojen kunnon vuosittain. Ammattilaispelaajat vaihtavat wedget muutaman kerran vuodessa, mutta harrastajalla vaihto on tarpeellinen muutaman vuoden välein, kierrosmääristä riippuen.

Kun wedge kuluu tarpeeksi, se ei tuota enää palloon tarpeeksi kierrettä ja lyöntikontrolli heikentyy. Pallo ei enää pysähdy yhtä nopeasti viheriölle. Pallovalintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Pelaa aina samalla pallomallilla, niin vakiinnutat mittasi tehokkaammin.

Mitä välineasiantuntija suosittelee wedgen valinnassa?

Salakari suosittelee valitsemaan useamman wedgen kahden sijaan. 50–60 asteisia wedgejä kannattaa olla enemmän kuin kaksi siksi, että mahdollisimman moni lyönti olisi hallittavissa. Käytä kaikki bägin 14 mailaa hyödyksi.

Lähestymislyöntejä kertyy pelikierrosta kohden paljon. Niiden mitat ja alustat vaihtelevat viheriön reunasta bunkkereihin ja jopa yli 100 metriin. Lähipelimailojen merkitystä on helppo tarkastella oman pelaamisen kautta. Kuinka paljon lyöntejä sinulle tulee 100 metrin säteellä lipusta? Kuinka usein selviät viheriöltä yhdellä tai kahdella putilla tällaisen lähestymisen jälkeen?

Toni Salakari neuvoo, että pallon ollessa viheriön ympäristössä paikassa, josta ei ole mahdollista kehittää palloon tarpeeksi kierrettä, on hyvä lyödä mahdollisimman nostavalla mailalla. Jyrkässä kulmassa laskeutuva pallo pysähtyy nopeammin, jolloin mitta on myös kontrolloitavissa. Nostava wedge toimii monipuolisesti erilaisiin tilanteisiin.

Kun wedgestä halutaan maksimaalinen teho irti, mailan on oltava mahdollisimman puhdas.

Palloon syntyy hyvin kierrettä, kun sekin on puhdas ja hyväkuntoinen. Muista pyyhkiä kaikki mailasi lyönnin jälkeen!

Välineasiantuntija kertoo, kuinka usein rautasettiä uusittaessa wedgejä ei päivitetä ja lyöntien väliset mittaerot voivat kasvaa merkittävästi. Uuden rautasetin PW:n mitta ei todennäköisesti ole lainkaan sitä, mihin on edellisten mailojen kanssa tottunut. Entistä pidemmät rautalyönnit voivat jättää turhan suuren välimatkan pitcherin ja seuraavan wedgen väliin.

Tavoitellut välimatkat lyönneissä määrittävät, mitkä nostokulmat on hyvä valita wedgeille. Optimaalisimmillaan nostokulmien väliset erot ovat 4–6°, mutta pelaajan lyöntimitat ratkaisevat. Yksi lyö 56-asteisella wedgellä 80 metriä, kun toisella se on 50 metriä. Suosituimmat wedge -yhdistelmät ovat 52°/56°/60° ja 50°/54°/58°.

Miten valita wedgen bounce ja grind?

Lavan pohjan leveydellä (bounce = lavan pohjan etureunan ja takareunan välinen kulma) on merkitystä sopivan wedgen valintaan. Mailan liikeradan suunta (ylhäältä alas vs. laakea pyyhkäisy) on jokaisella pelaajalla yksilöllinen, ja wedgen bounce määrittää paljon sitä, kuinka paljon maila osuu nurmen pintaan. Pelattavat olosuhteet vaikuttavat myös paljon (märkä kenttä / kuiva kenttä) ja wedgevalinta on hyvä tehdä myös oman kotikentän nurmen pinta mielessä pitäen.

Karkeasti voidaan sanoa, että jyrkällä, alaspäin suuntautuvalla lyönnillä tai ranteet vahvasti lavan edellä kannattaa valita keskisuuri tai suuri bounce (10°–14°). Tämä toimii nyrkkisääntönä myös pehmeässä, helposti periksi antavassa alustassa. Lähteekö wedge -lyönneissäsi iso pala nurmea, vai osutko hädin tuskin nurmen pintaan?

Matalalla liikeradalla, pyyhkäisevällä lyöntityylillä tai ranteet osuman takana kannattaa suosia pienempiä bounce -kulmia (<10°). Kovilla pinnoilla pienempi bounce saattaa osoittautua turvalliseksi valinnaksi, sillä lavan kosketus palloon saadaan terävämmäksi. Riskinä on paksut osumat, jolloin maila uppoaa liikaa nurmeen.

Grind, eli lavan pohjan hionta (grind = hionta) määrittelee sen, miten paljon lapa on muokattavissa erilaisiin lyönteihin. Nykyisin monilta mailamerkeiltä on saatavilla erilaisin kirjaimin merkityt hionnat (mm. C, F, S).

Vahvasti hiotulla lavalla voi lyödä erilaisia lyöntejä helpommin. Suoralla lavalla lyödessä grindin merkitys vähenee. Hionta voi olla kikkailijalle ja taitavalle pelaajalle taas todella tärkeä asia. Oikeaa hiontaa miettiessä kannattaa huomioida realistisesti oma taso, ja valita mahdollisimman anteeksiantava maila.

Liian pienellä tai suurella bouncella pelattaessa osumatarkkuus palloon voi heikentyä, joten oikean lavan pohjan pyöreyden ja leveyden osalta kannattaa ottaa asiantuntevan myyjän vinkit talteen.

Välineasiantuntijan top-5 vinkit sopivien wedge -mailojen valintaan:

  1. Älä pelkää nostavia kulmia. Korkeat lyönnit ovat pelisi etu.
  2. Valitse nostokulmat niin, että lyöntien mittaerot ovat mahdollisimman tasaisia. Suosittelemme päivittämään wedget samaan aikaan uusien rautojen kanssa.
  3. Suosi useampaa kuin kahta wedgeä. Lähestymislyöntejä on paljon erilaisia.
  4. Kysy asiantuntevan myyjän suositusta sinulle sopivasta lavan pohjan muotoilusta (bounce / grind). Jokaisen lyöntityyli on yksilöllinen.
  5. Katso, että wedget ovat oikean mittaiset ja lapa asettuu suoraan pallon taakse (oikea lie -kulma).

Wedget voi myös mitoittaa pelaajalle muiden mailojen tapaan. Kuten rautamailoissakin, wedgeissä varren pituus, paino ja lavan lie -kulma saattavat tarvita muutoksia pelaajan ominaisuuksien mukaan. Voisivatko nykyiset wedgesi olla entistä paremmat pienillä muutoksilla? Varaa aika mailamitoitukseen ja löydä lyöntiisi paremmat mailat tästä.

Edellinen Seuraava