Putterifittauksen avulla vähemmän lyöntejä

Putterit ovat aliarvostettuja mailoja, joiden valintaan harvoin panostetaan yhtä paljon kuin muiden mailojen valintaan. Todellisuudessa kyseessä on yksi bägin tärkeimmistä mailoista, jolla tehdään kierroksen ratkaisevat lyönnit, kertovat Golf Centerin asiantuntijat Henrik Karvinen ja Christoffer Reingoldt. Putterimitoituksella varmistetaan, että maila on pelaajalle paras mahdollinen. Opetusfittauksessa mitoitetulle mailalle saadaan käyttöohjeet ja eväät harjoitteluun.

Henrik KarvinenPGA Pro Henrik Karvinen tekee myös opetusfittauksia.

Huonosti ymmärretty tarkkuusinstrumentti

Keskivertopelaaja lyö kierroksen aikana 90–100 lyöntiä. Karkeasti arvioituna kierroksen lyönneistä 40 prosenttia tehdään putterilla – mailalla, joka useimmiten valitaan hyllystä fiilispohjalla.

“Monet ovat valmiita sijoittamaan uuteen draiveriin tai väyläpuuhun useita satoja joka toinen vuosi, mutta putterin kohdalla hämmästellään, miksi siitä pitäisi maksaa yli 200 euroa”, pohtii putterifittaukseen erikoistunut Christoffer Reingoldt tekee paljon putterifittauksia.

Kyseessä on kuitenkin bägin tärkein maila, komppaa Piltz Golf Schoolin assistant pro Henrik Karvinen. Karvinen huomauttaa, että esimerkiksi ammattilaistasolla puttaus on osa-alue, jossa erot taidoissa näkyvät selvimmin.

“Puttaus on golfissa se osa-alue, jossa on kaikkein helpoin sekä voittaa että hävitä lyöntejä. Jos toinen draivaa vähän lyhyemmin tai vinompaan, se ei välttämättä vaikuta juuri tämän kierroksen tulokseen, vaikka näkyykin tuloskortissa pitkällä aikavälillä. Puttauksessa huono päivä näkyy heti”, Karvinen pohtii.

Putteriin ja puttaukseen suhtaudutaan helposti ylimalkaisesti: ajatellaan, että tällä putterilla nyt vain putataan. Kyseessä on kuitenkin tarkkuutta ja keskittymistä vaativa maila, jonka tavoitteena on viedä pallo reikään. Vaikka kyse on pienestä lyöntiliikkeestä ja pienistä säädöistä, välineellä on merkitystä.

“Draiverilla 20 metriä vinoon ei välttämättä vaikuta seuraavaan lyöntiin kovinkaan paljoa, mutta juuri reiän ohi vierinyt putti olisi hienosäädöllä voinut jo mennä reikään. Huono puttaus tarkoittaa aina yhtä ekstralyöntiä”, Reingoldt selittää. “Onneksi klubipelaajatkin alkavat vähitellen ymmärtää, kuinka tärkeästä mailasta on kyse, ja miksi sen valintaan kannattaa panostaa.”

Väärä maila, väärä tekniikka

Reingoldt ja Karvinen arvioivat, että 80 prosenttia golfaajista pelaa itselleen vääränlaisella putterilla. Useimmiten ongelma on siitä, että putteri on väärän mittainen tai sen lapa on vääräntyyppinen. Ongelmia voivat aiheuttaa myös mailan lie- tai loft-kulma.

Puttauksessa tavoitteena on suora lyönti, jossa ei ole kierrettä, ja siksi kaikkein tärkeintä on puttitekniikka.

“Vääränlainen maila ohjaa väärään tekniikkaan, mikä johtaa siihen, että tehdään tuplasti väärin. Monen kohdalla putteria vaihtamalla voitaisiin parantaa tekniikkaa huomattavasti”, Karvinen toteaa.

Vääränlaisen putterin voi havaita jo alkuasennosta. Esimerkiksi liian koukistuneet kädet tai se, että putterin lavan pohja ei makaa koko pituudeltaan maassa, ovat merkkejä vääränmittaisesta mailasta. Lisäksi lyönneissä on toistuvat virheet, kuten suuntautuminen oikealle tai vasemmalle tai pallon hyppiminen pidemmissä lyönneissä, kielivät vääränlaisesta putterista.

Paras tapa selvittää itselle parhaiten soveltuva putteri on mitoitus. Putterifittaus on ajankohtainen, kun golfaaja suunnittelee uuden putterin ostamista tai haluaa varmistaa, että maila on itselle sopiva. Fittauksesta hyötyvät kaikki pelaajat tasoon katsomatta.

“Fittauksen tavoitteena on löytää pelaajan tyyliin sopiva maila”, kertoo Reingoldt.

Putterifittauksessa käytetään SAM PuttLab-laitetta.SAM PuttLabin mittauslaitteessa on kaksi osaa: kamera ja mailaan kiinnitettävä anturi.

Kaikki putterit ovat hyviä, mutta mikä on sinulle paras?

Putterin valinnassa tulee kiinnittää huomiota putterin pituuteen, lapatyyppiin, lie- ja loftkulmaan sekä painotuksiin. Myös gripin paksuudella voidaan vaikuttaa lyönnin onnistumiseen.

“Fittaukseen tullaan oman putterin kanssa. Mitoituksesta ei aina lähdetä uuden mailan kanssa, vaan saattaa paljastua että nykyinen maila on pelaajalle oikea juuri sellaisenaan tai pienen customoinnin jälkeen”, Reingoldt kertoo. “Joskus fittauksesta on se hyöty, että puttiin vaikuttava epävarmuus katoaa kun tietää, että vika ei ole mailassa.”

Golf Centerissä putterimitoituksessa hyödynnetään SAM PuttLab -laitetta, joka mittaa lyönnistä 28 eri ominaisuutta. Puoli tuntia kestävä mitoitus aloitetaan puttaamalla seitsemän lyöntiä. Mittaustulokset analysoi asiantuntija, joka käy yhdessä asiakkaan kanssa läpi hänen lyöntityylinsä.

Tietojen perusteella asiantuntija antaa mitoitettavalle kokeiltavaksi sopivia vaihtoehtoja. Valitulla putterilla lyödään uudet seitsemän lyöntiä. Vertaamalla lyöntien keskiarvoja nähdään, kuinka mailan vaihtaminen on parantanut lyöntejä. Tarvittaessa mailaan voidaan tehdä säätöjä, kuten muuttaa kulmia tai lisätä painoa lapaan tai käsien alle.

“Puttereita on tarjolla laaja valikoima, joten jokaiselle löytyy varmasti oikea maila. Tärkeintä on tietää, minkätyyppinen putteri sopii pelaajalle parhaiten. Sen jälkeen voi fiiliksen pohjalta päättää, minkä merkin putteri tuntuu oikealta ja miellyttää itseä eniten ulkonäöllisesti”, Reingoldt kertoo.

Laite mittaa lyönneistä noin 30 eri asiaa.Mittauslaite antaa hyvin tarkkaa tietoa pelaajan lyönneistä. Fittauksen asiantuntija Christoffer Reingoldt tulkitsee datan asiakkaalle selkokielellä.

Lisää työkaluja opetusfittauksesta

Golffaajille, jotka kaipaavat mailan mitoituksen lisäksi varmuutta puttitekniikaan, on tarjolla opetusfittausta, jossa yhdistyvät tekniikkaopetus ja fittaus.

Tunnin mittaisen tapaamisen aloittaa assistant pro ja Suomen ainut sertifoitu SAM PuttLab -asiantuntija Henrik Karvinen tarkistamalla pelaajan mailan kunnon ja asiakkaan toiveet tekniikkaosuuden suhteen. Sen jälkeen mitoituslaitteella analysoidaan pelaajan puttitekniikka, kun hän lyö omalla mailallaan.

“Tekniikka-analyysi paljastaa, mitä hyvää ja mitä parannettavaa tekniikasta löytyy. Annan vinkkejä ja harjoitteita, millä puttausta voidaan parantaa”, Karvinen kertoo.

Kun tekniikka on saatu viilattua, vaihdetaan putteriin, joka mitoituksen perusteella on pelaajalle ominaisuuksiltaan sopivin.

“Tunnissa ei voi tehdä pysyviä muutoksia tekniikkaan, mutta muutoksen huomaa heti. Opetusfittauksen tavoitteena onkin, että oppilas saa sopivan välineen lisäksi työkalut omaan harjoitteluun ja kehittymiseen. Monet pitävät puttaustreeniä tylsänä. Ymmärrys tekniikasta tekee harjoittelusta mielekästä”, Karvinen tiivistää.

Karvisen mukaan monella pelaaja on väärä käsitys puttauksesta ja sen tärkeydestä. Puttiharjoittelu saattaa käytännössä tarkoittaa vain viittä puttia muun treenin ohessa.

“Treeniä pidetään tylsänä, koska ollaan epävarmoja siitä, mitä ollaan tekemässä. SAM PuttLab-mittauksen avulla saadaan ymmärrys siitä mitä puttiliikkeessä tapahtuu, mitä pitäisi tapahtua ja oivalluksen, että näin pitää harjoitella”, Karvinen toteaa.

Puttereita kustomoidaan tarvittaessa paikan päällä.Kaikki tarvittavat muutokset valittuun putteriin, kuten kulmien säädöt, varren mitat ja painotukset, tehdään paikan päällä.

Putterifittaukset Golf Centerissä

Golf Center on yksi Suomen harvoista golfliikkeistä, jossa mitoitetaan puttereita. Putterifittaukset suorittavat aina siihen erikoistuneet ammattilaiset.

  • Putterifittaus (kesto 30 minuuttia, hinta 25€) sisältää mitoituksen SAM PuttLab-laitteella
  • Opetusfittaus (kesto 60 minuuttia, hinta 75€) sisältää puttausopetuksen ja putterifittauksen Henrik Karvisen johdolla. 

Mitoituspalveluistamme voit lukea lisää ja tehdä varauksia suoraan verkosta tästä linkistä. Tervetuloa!