Blogi

Valitse golfkengät käyttötarpeiden mukaan

FootJoy Pro/SL kuuluu vuodesta toiseen asiakkaiden suosikkeihin.

Usein kuulee sanottavan, että golfkengät ovat golfarin tärkein varuste. Useat myyjämme allekirjoittavat tämän väittämän. Jos huonosti istuvat tai vettä hörppivät kengät pilaavat tunnelman jo kierroksen alkupuolella, ei pelaaminenkaan ole kummoista.

Minkälaiset kengät minun tulisi valita?

Valikoimamme on monipuolinen, ja kenkiä löytyy moneen eri jalkaan. Perinteisesti golfkenkä on mielletty nahkaiseksi, mutta nahkakenkien rinnalla on myös paljon tekstiilipintaisia tai muita synteettisestä materiaalista valmistettuja malleja.

Nahasta valmistetun golfkengän etu on hyvässä istuvuudessa ja vahvassa tuessa. Pintamateriaalina nahka on kestävä, mutta myös hengittävä ja hieman jalan mukaan muotoutuva. Nahka kestää luonnostaan vettä jonkin verran, ja useimmissa malleissa on lisäksi vedenpitävä pintakäsittely, joka takaa pelinautinnon kuivilla jaloilla kymmenienkin kierrosten jälkeen.

Esimerkiksi nahkaisia Ecco-golfkenkiä on kahta eri tyyppiä: toisissa on täysin vedenpitävä Gore-Tex-kalvo parantamassa kengän vedenpitävyyttä, kun taas joissain malleissa Hydromax-merkintä kertoo nahan vettä hylkivästä pintakäsittelystä.

Jotkin malliston kengistä ovat synteettisiä ja monissa tapauksissa kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja, kuten osittain polyesterista valmistettu suosikki Adidas Codechaos. Synteettisen golfkengän etu on laadukkaassa vedenpitävyydessä, keveydessä ja urheilullisessa tuntumassa. Nahka on tekstiilipintoja painavampi ja perinteisempi materiaali, mutta molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kevyimmät golfkenkämallit ovat kankaisia ilman vedenpitävää kalvoa, joita usein kuulee nimitettävän "kesäkengiksi". Ne ovat loistava varuste kuiviin kesäpäiviin, mutta kevyimmissä malleissa saa tinkiä tuesta ja vedenpitävyydestä. Nämä ovat todella mukavia jalassa ja useimmat mallit sopivat mm. kävelyyn myös muilla, kuin nurmipinnoilla.

Tyylejä on monia ja jokaiseen makuun. Monista FootJoy-kenkämalleista löytyy erikseen medium- ja wide-lestit, jotta kenkä istuisi jalkaan kuin hanska käteen. Esimerkiksi Ecco-kengät ovat pääsääntöisesti tilavia mitoitukseltaan ja useimmissa on vielä irroitettava välipohjallinen lisätilan saamiseksi.

Puma, Nike ja Adidas ovat tunnettuja pehmeästä istuvuudesta ja sporttisesta tuntumasta. Sopivan lestin leveys kannattaa testata huolella (verkkokaupassamme on myös aina ilmainen palautus, jos et pääse myymälään testaamaan kenkiä).

Myymämme kenkämerkit ovat FootJoy, Ecco, Adidas, Puma, Nike, Mizuno ja Cuater.

Pitäisikö golfkengissäni olla ruusukkeet?

Ruusukkeiden käyttö golfkenkien pohjissa on vähentynyt vuosi vuodelta. Ne pelaajat, jotka kaipaavat tukevinta kenkämallia ja pitoa, valitsevat usein ruusukkeellisen mallin. Kuitenkin suosituimmat kenkämallimme ovat ruusukkeettomia, joiden pohjat ovat hyvin muotoiltuja ja pitäviä.

Ruusukkeen käytössä ei mielestämme ole yhtään huonoa puolta. Ruusukkeellinen kenkä on todella tukeva, ja tuottaa pehmeässä nurmialustassa vakaan tuntuman. Etenkin märällä nurmella tai aggressiivisella svingillä pelatessa huomaa, että ruusukkeellinen kenkä pysyy hyvin paikoillaan.

Kengästä saa kuitenkin pehmeämmän ja urheilullisemman tuntuisen helposti pohjan rakennetta keventämällä. Suosittelemme testaamaan itselle sopivinta vaihtoehtoja, ja pitämään varastossa eri tyylisiä kenkiä eri olosuhteisiin.

Kuinka pitkään golfkenkä kestää?

Golfkengät ovat hyllyssä järeän tuntuisia ja painavia verrattuna esimerkiksi juoksukenkiin. Ne ovat kuitenkin kovalla koetuksella, sillä golfkentällä olosuhteet ovat usein kosteat ja alusta pehmeä. Lisäksi golfia pelataan suhteellisen lämpimällä säällä ja pitkään, joten jalka hikoilee helposti, tuottaen kosteutta myös sisältä päin.

Golfkenkien valmistajat antavat kengille useimmiten yhden vuoden takuun, joka kattaa normaalikäytössä aiheutuneet vedenpitävyys- ja tuotevirheongelmat. Hyvin hoidetuissa kengissä on harvoin ongelmia pidemmänkään käytön jälkeen. Mielestämme hyvin hoidettuna kaksi-neljä vuotta on realistinen käyttöikä golfkengälle, jos se on jatkuvassa käytössä. Kengän kulumiseen vaikuttaa mm. pelattujen kierrosten määrä ja pelaajan paino. Isokokoisella pelaajalla kengät kuluvat nopeammin kuin puolet kevyemmällä. Hyvin ja jatkuvasti hoidettuna kenkä kestää vuosia.

Hyvänä nyrkkisääntönä

Hoitovinkit kenkien käyttöiän pidentämiseksi:

  • Kuivata kengät hyvin käytön jälkeen. Ota pohjalliset irti ja anna saumojen kuivua huolella.
  • Rasvaa nahkaisia kenkiä säännöllisesti, esimerkiksi kymmenen kierroksen välein.
  • Käytä käsittelemättömästä puusta valmistettuja kenkäpuita. Kenkäpuu ojentaa kostean kengän oikeaan muotoonsa ja imee kosteuden kengän sisältä. Oikeaan muotoon kuivunut kengän pinta pysyy siistinä ja ehjänä pidempään.
  • Käytä kenkä-sprayta. Likaa ja vettä hylkivä spray muodostaa kengän pinnalle kalvon, joka suojaa pahimmilta käytön jäljiltä ja pinttymiltä. Se parantaa myös kengän vedenpitävyyttä.
  • Vaihda ruusukkeet ennemmin kuin myöhemmin. Kun ruusukkeiden siivekkeet alkavat kulua, on ne aika vaihtaa uusiin. Usein vaihdon tarve ilmenee 15–20 kierroksen jälkeen.
  • Vuorottele kahden tai useamman kenkäparin käytössä.

Katso kaikki valikoimamme golfkengät tästä.

GOLFCENTER.fi

Edellinen Seuraava